0
Mi cesta

Total:£0.00

  • Tu carrito está vacio
Ver cesta
Subtotal : £0.00
Seleccionar página

Suposo que molts de vosaltres heu sentit parlar dels pegats transdèmics, alguns potser els feu servir o teniu algún familiar o conegut que els utilitza. Sabeu realment com funcionen? Peruqè la majoria no es pot partir? En aquest blog intentaré respondre als dubtes més freqüents sobre aquesta forma d’adminsitració.

Primer de tot, una mica de teoría…

Què són? Els pegats transdèrmics  formen part dels “sistemes d’alliberació controlada, que permeten el control posològic i l’alliberació constant, sostinguda i controlada del fàrmac durant un període de temps determinat”. És a dir, són medicaments que enlloc de subministrar el medicament de cop, permeten que el medicament entri dins del cos a poc a poc.

Com poden ser els pegats transdèmics?

Els pegats transdèrmics están formats per diferentes capes: una làmina de recobriment impermeable que fa de coberta, una capa anomenada reservori que conté el medicament, una capa adhesiva i una làmina de plàstic que retirem abans d’aplicar-lo.

Diferenciem 2 tipus de pegats segons com es troba emmagatzemat el principi actiu i com es realitza el control de la seva alliberació:

  1. A) Pegat transdèrmic reservori: de forma senzilla, podem dir que el fàrmac està dins d’un reservori (que és una substància que varia d’un pegat a l’altre i pot ser un oli, un gel, etc.) i s’allibera a través d’una membrana polimérica porosa que crea un sistema d’alliberació controlada, en el qual el medicament es va absorbint poc a poc a través dels forats del pegat.

 Pegat reservori: el principi actiu (groc) es troba dins del reservori (color rosat) i s’allibera de forma controlada gràcies a la membrana polimérica (1)

 Com podeu veure en l’esquema, si es trenca la membrana del pegat (per exemple, si partim el pegat), enlloc de forats petits amb els que es pot controlar el medicament que s’absorbeix, es crea un forat molt gran a través del qual el fàrmac surt molt més ràpid. És a dir la quantitat de fàrmac que s’allibera per minut será molt més alta i s’haurà alliberat tot el fàrmac abans de les 24 hores, amb lo que perdem el control de la dosi i de la durada de l’efecte del medicament cosa que comporta riscos per a la salut.

B) Pegat transdèrmic matricial: El principi actiu està dispers de forma uniforme en un disc polimèric (matriu). L’entremat del polímer controla l’alliberació del principi actiu.

 

 I ara, una mica de pràctica…

  • Normes generals d’utilització (us recomano que llegiu sempre les instruccions d’ús del prospecte, que poden contenir informacions especifiques del pegat que esteu usant):
  •  Netejar la pell abans d’aplicar el pegat
  •  Escollir una zona de la pell amb poc pèl, com pot ser la part exterior del braç o la part superior del tronc.
  •  No aplicar a sobre de cremades, cicatrius ni en zones on la pell faci plecs ni zones on hi hagi molt ós (colze, genoll, peus etc)
  •  Rentar les mans abans i després d’aplciar el pegat. Treure el pegat de l’envàs i aplicar-lo sobre la pell fent una petita pressió al damunt durant uns 10 segons per facilitar-ne l’adhiesió.
  • No tallar ni partir els pegats per tal d’evitar una sobredosificació o, una pèrduca de medicament abans de ser aplicat.
  • Canviar la zona d’aplicació cada vegada, procurant no repetir la mateixa per evitar reaccions al·lèrgiques
  • Quan haguem de retirar el pegat, doblegar-lo sobre si mateix pel costat adhesiu i evitar, així, qualsevol accident. Eliminar-lo de forma segura.
  • Com quasevol altre medicament, mantingue els pegats fora de l’abast dels nens.

 

Com a norma general,  EL PEGATS TRANSDÈRMICS NO ES PODEN TALLAR, ja que, com he explicat abans, si els tallem perden les seves propietats d’alliberació controlada del principi actiu i augmenta el risc de patir reaccions al·lèrgiques. Per molt que us diguin que un pegat es pot partir, si necessiteu dosis més baixes, utilitzeu pegats de dosis més baixes.  No valen excuses com: així dura més, n’he de comprar menys…. Esteu posant en risc l’efectivitat del medicament i la vostra salut. Sempre que es vulgui partir un pegat s’ha de consultar el  prospecte ja que tot i que la majoria de pegats no es poden partir, existeixen alguns  que si ho permeten, per exemple, els pegats Versatis®.

Us recomano que llegiu el cas clínic següent sobre una pacient que els pegats de morfina no li feien efecte perquè els partia. Crec que us pot ajudar a entendre la importància de mantenir la integritat dels pegats (sempre que al prospecte no indiqui el contrari).

I això és tot, espero que us sigui útil.

I com sempre us recordem, estem per ajudar-vos. Pregunteu el que necessiteu!

 

Bibliografia

Allevato M. Sistemas terapéuticos transdérmicos. Act Terap Dermatol 1007; 30: 154

CedimCat: adminisitració de medicaments: pegats transdèrmics