0
Mi cesta

Total:£0.00

  • Tu carrito está vacio
Ver cesta
Subtotal : £0.00
Seleccionar página

Quan arriba la primavera es produeixen uns canvis a la temperatura ambiental, la llum i l’alimentació que es poden traduir en alteracions o trastorns per l’organisme. Com a resposta davant aquests canvis, l’organisme pot reaccionar manifestant sensació de cansament, esgotament, somnolència, apatia o irritabilitat…

Quan aquests canvis siguin de tipus lleu i de curta durada, hi ha una sèrie de mesures que ens ajudaran a superar l’episodi, com son: dieta equilibrada, activitat física suau, correcta hidratació i suplementació que ajudi a millorar l’energia de l’organisme.

Podem escollir un multivitamínic que ens aporti les vitamines del grup B que tenen propietats per lluitar contra “l’esgotament nerviós”. La falta de ferro pot donar una sensació exagerada de somnolència (el ferro té un paper important a la formació de l’hemoglobina), però no es recomanable una suplementació amb ferro si no s’ha detectat la manca d’aquest element mitjançant una prova bioquímica.

Els compostos adaptògens són compostos què, de manera inespecífica, augmenten la resistència de l’organisme davant diferents agents biològics, químics i físics adversos. Tenen la capacitat de normalitzar les funcions del cos i enfortir els sistemes o teixits compromesos pel cansament, el desgast i/o la depressió. També tenen un efecte protector cel·lular. Les drogues considerades adaptògenes solen presentar un efecte tònic general augmentant la sensació de benestar i la capacitat de treball. Aquí t’expliquem alguns dels adaptògens més freqüents:

La Rhodiola (“Sedum roseum”, “ Rhodiola rosea”) té, com a principals components, les rosarines, els derivats  del feniletanol , els flavonoids i  els monoterpens. La majoria de preparats comercials estan estandarditzats al 3% amb rosavines (un tipus de rosarina) i  al 0,8-1% amb salidròsid (un tipus de feniletanol). Els preparats amb arrel o rizoma de Rhodiola estan indicats per alleujar els símptomes de l’astènia.

El Ginseng està constituït per les arrels de “Panax ginseng” tallades i dessecades (ginseng blanc) o bé tractades amb vapor d’aigua i després dessecades  (ginseng vermell). Tenen un contingut del 2-3% en saponines triterpèniques i una estructura química molt complexa. El ginseng té un efecte estimulant sobre el SNC incrementant el transport de fenilalanina i de fòsfor inorgànic al còrtex cerebral. Es fa servir com a tònic general en persones amb sensació d’esgotament.

El guaranà (“Paullinia cupana”) té una llavor que normalment es tracta traient-li el tegument i es torra. Aquesta llavor és rica en cafeïna, teofil·lina i teobromina, tanins, àcids grassos. Com a efecte és un estimulant del sistema nerviós central pel seu contingut en cafeïna.

L’ Esquisandra (“Schisandra sinensis”) dóna un fruit madur i una llavor que es fan sevir per les seves propietats adaptògenes com a tònics en el tractament dels símptomes de l’astènia. Entre els seus components destaquen els lignans, flavonoids i les  catequines.

El fruit es fa servir en diferents països asiàtics per combatre la fatiga i per incrementar la capacitat física i intel·lectual. Els estudis han confirmat la seva capacitat tònica i reconstituent i s’ha fet servir tradicionalment per la seva capacitat per millorar la força muscular, augmentar el pes i millorar la capacitat pulmonar i l’adaptació a factors desfavorables del medi ambient.

L’Eleuterococ (“Ginseng siberià”) té una activitat endocrina important  ja què, en animals sotmesos a estrès, l’administració d’eleuterococ disminueix l’alliberament d’ hormona corticosterona relacionada amb l’estrès. Els animals tractats amb eleuterococ i sotmesos a estrès tèrmic presenten una supervivència més gran que els no tractats.

Ara que estem a la primavera, prepara’t i evita l’astènia.

Apropa’t a Farmàcia Forés o a Farmàcia Huguet i t’ajudarem amb qualsevol dubte que tinguis. Sempre amb tu, sempre al teu servei!

https://www.fitoterapia.net/index.html

https://www.sefit.es/