0
Mi cesta

Total:£0.00

  • Tu carrito está vacio
Ver cesta
Subtotal : £0.00
Seleccionar página

L’arribada de la primavera i l’estiu, tan desitjada per molta gent, comporta també la tornada dels mosquits i altres insectes, les picades del quals poden ser molt molestes.  A més, en alguns països, poden provocar importants problemes de salut. Us recomanem que si heu de viatjar a l’estranger, us informeu dels possibles riscos sanitaris. Afortunadament, al nostre país els mosquits només són responsables de les molèsties que provoquen les seves picades. En aquest blog intentarem explicar-vos com són les picades d’alguns d’aquests insectes, com les podem prevenir i què podem fer si ja ens han picat.

Els mosquits han estat sempre presents al nostre país. Els insectes ens piquen per xuclar la nostra sang que per ells suposa una gran aportació nutricional pel seu desenvolupament. Ataquen les zones descobertes del cos. La saliva que segreguen és la responsable de la picor. Tot i que sempre hem tingut mosquits, recentment han aparegut dues espècies importades que causen picades molt molestes:  el mosquit tigre i la mosca negra.

Mosquit tigre: és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya el 2004 per primera vegada.S’anomena així perquè té el cos negre amb unes bandes blanques característiques. Aprofiten zones d’aigües estancades per posar-hi els ous, per això es recomana buidar l’aigua de plats, joguines, i altres recipients que puguem tenir al balcó o jardí. La responsable de les picades és la femella i, a diferència d’altres mosquits, sol picar durant el dia. La seva picada es caracteritza pel dolor, la picor i la inflamació de la zona, de vegades pot arribar a ser molt exagerada.

Mosca negra: es tracta d’una mosca molt petita, de cos rabassut. Sol localitzar-se prop de rius o zones on corre l’aigua. Les que piquen són les femelles i ho fan durant el dia. La seva picada es caracteritza per un punt vermell envoltat per una zona inflamada, amb elevada picor localitzada i edema en alguna casos.

Prevenció:

Com ja s’ha comentat abans, per tal d’evitar la proliferació del mosquits, però especialment del mosquit tigre s’han d’eliminar els llocs d’aigua on creixen les larves i on posen els ous. Per tal de sobreviure, necessiten zones amb suficient aigua estancada perquè no s’evapori. Per això, qualsevol recipient susceptible de contenir aigua s’ha de buidar, ja sigui fent forats al fons, invertir-lo o bé canviant-ne l’aigua un o dos cops per setmana. En cas que no sigui possible eliminar l’aigua, aquesta s’ha de tractar amb productes que evitin el creixement dels mosquits. En el cas de la mosca negra, la Generalitat de Catalunya juntament amb la Diputació de Tarragona i Dipsalut (Girona) duen a terme un conjunt d’actuacions per tal de disminuir la població de la mosca negra a les zones afectades.

Com evitar la picada

Per tal de disminuir el risc de picades us recomanem que eviteu les hores de màxima activitat, que procureu cobrir la part del cos exposada (màniga llarga, pantalons llargs,etc) i instal·lar mosquiteres a finestres i portes per evitar l’entrada del mosquit i/o la mosca als edificis. A part d’aquestes mesures, el més eficaç per protegir-se de les picades són els repel.lents. Aquests són substàncies químiques (naturals o sintètiques) que un cop aplicades es van evaporant lentament interferint en els sentits dels insectes impedint que piquin. Aquests productes només actuen a prop de la pell, per tant no impedeixen que l’insecte s’acosti però si la seva picada.

Ús de repel·lents:

-No s’han d’aplicar a zones que estan cobertes de roba ni a la zona dels ulls, boca ni zones de la pell irritades o amb ferida.

-Aplicar només en cas necessari, i seguint sempre les indicacions d’ús del producte.

-Hem de recordar que factors com la suor o la pluja disminueixen l’eficàcia del repel·lent, en aquests casos, us aconsellem que en repetiu l’aplicació. És important saber que la concentració del repel·lent està relacionada amb la seva durada d’acció: així, a menor concentració menor durada d’acció. Així, és important saber quanta estona estarem a l’aire lliure i la durada d’acció del repel·lent (en general ho indica l’envàs) per saber si hem de repetir-ne l’aplicació.

-Evitar l’aplicació a menors de dos anys i, en infants més grans, no apliqueu producte a les mans perquè se les poden posar a la boca i als ulls.

-Quan el repel·lent no sigui necessari, rentar les mans amb aigua i sabó.

-Un consell important per l’estiu: si us heu de posar protector solar i repel·lent, primer cal posar el protector solar i després el repel·lent.

Tipus de repel·lents:

Repel·lents naturals: tenen una bona tolerància, tot i que la seva efectivitat és més reduïda en el temps. Els podem trobar en forma de pegats, roll on, i polseres. Es pot usar en bebès si posem els pegats a la roba, no directament a la pell. Disposem dels olis essencials que tenen propietats repel·lents i  són més suaus que els productes químics. Dintre dels olis essencials amb acció repel·lent destaquen la citronella i el gerani per la seva eficàcia i experiència d’ús. Es poden fer servir diàriament aplicant els preparats en forma d’esprais o locions que els contenen. O bé, de nit es pot posar l’oli essencial pur en un mocador sobre la tauleta de nit. També es poden usar els olis essencials (o una barreja) en un difusor d’aromateràpia, afegint entre 5 i 10 gotes mitja hora abans d’anar a dormir. L’oli difon en l’ambient en forma d’agradable perfum per a les persones, però molest per als mosquits.

         Hi ha polseres  amb olis essencials que un cop posades tenen un efecte durador i no s’han d’aplicar constantment; són molt còmodes per a activitats a l’aire lliure o per dormir. La polsera pot posar-se al canell o al turmell.

La piretrina és un compost natural extret de Chrysanthemum o Pyrethrum cinerariifolium. Es va avaluar la capacitat de repel·lir d’un extracte de les flors del piretre (a diferents concentracions amb oli de coco. Es va fer un estudi controlat amb placebo (oli de coco) i un control positiu (DEET). Es va concloure que l’aplicació d’un mil·lilitre de la preparació protegia un 96% de les picades de mosquit. Aquest compost també s’utilitza en mosquiteres i roba.

         Uns altres repel.lents naturals són la citronel.la i el citrodiol. La Citronel.la és un oli essencial amb olor a llimona que s’extreu de les herbes Cymbopogon nardus i Cymbipogon winterianus. Els repel.lents amb citronel.la proporcionen bastanta menys protecció que els de DEET, per tant requereixen més aplicacions. El Citrodiol és un destil.lat de Eucaliptus citriodora que es comporta com la citronel.la però amb bastanta més especificitat i eficacia. Hi ha estudis que mostren que un 20% de Citrodiol podria ser equivalent a un 20% de DEET. Un altre repel.lent natural és el IR3535, un compost similar a l’aminoàcid alanina. És efectiu, tot i que els estudis amb aquest compost mostren respostes molt variables.

El repel.lent sintètic més utilitztat i estudiat a tot el món és el DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamida). És molt eficaç en la majoria d’insectes en concentracions del 5 al 40% i s’ha preparat en formulacions múltiples. En mosquits s’utilitza sobretot al 20%. Tot i que té fama de ser el mes tòxic, els estudis demostren que és eficaç amb una seguretat acceptable. Tot i això s’ha de tenir en compte que podria disminuïr l’eficàcia dels protectors solars.

L’altre repel.lent sintètic en ús actualment és la icaridina, un derivat piperidínic del pebre que s’utilitza en repel.lents entre l 10 i el 20%. No és greixós ni fa malbé plàstics i teixits i té un bon perfil de seguretat.

Què fer davant una picada:

Si ja us han picat, renteu amb aigua i sabó la picada i apliqueu un antisèptic. No us rasqueu perquè podeu infectar la ferida. Si us pica molt, podeu posar-vos alguna pomada però protegiu la zona del sol per evitar reaccions de fotosensibilitat.

Com a tractament natural, podem aplicar d’una gota d’oli essencial d’arbre del té produeix un alleujament immediat, una bona combinació és afegir els beneficis de l’arbre de te (propietats antimicrobianes) amb els efectes antiinflamatoris i cicatritzants de l’àloe vera, també podeu usar productes amb amoníac, com AfterBite, que és natural i disminueix la picor.

Altres productes utilitzen extractes de calèndula (antiinflamatòria, antisèptica y cicatritzant), avena (calmant i hidratant) i àrnica (antiinflamatòria). En podeu trobar per nens i per adults.

Com a tractaments farmacològics tenim sobretot els antihistamínics i corticoides tòpics. Els primers són més segurs però no són tant efectius. Per tant, es solen utilitzars en cas de picades lleus i en nens. Els corticoides tòpics són molt efectius, però s’utilitzen en casos on la reacció a la picada ha estat més forta. Si ens pica molt, podem complementar l’acció de les cremes demanant  a la farmàcia un antihistamínic oral. Alguns insectes com el mosquit tigre o la mosca negra poden provocar, en persones sensibles, reaccions al·lèrgiques importants que requereixen corticoides oral o injectats. Si aquest és el cas, dirigiu-vos a un centre mèdic, ja que en casos puntuals, si no es tracten a temps, poden ser greus.

 

Esperem que aquest blog us ajudi a gaudir de l’estiu sense por dels mosquits i altres insectes empipadors. Passeu-vos-ho bé i en cas de dubte contacteu amb nosaltres.

Sempre al vostre costat!

 

Noosidum A, Chareonviriyaphap T, Chandrapatya A. Synergistic repellent and irritant effect of combined essential oils on Aedes aegypti (L.) mosquitoes. J Vector Ecol. 2014 Dec;39(2):298-305. doi: 10.1111/jvec.12104. PMID: 25424258.

Nguyen QD, Vu MN, Hebert AA. Insect Repellents: An Updated Review for the Clinician. J Am Acad Dermatol. 2018 Nov 2:S0190-9622(18)32824-X. doi: 10.1016/j.jaad.2018.10.053. Epub ahead of print. PMID: 30395919.

https://www.freepik.es/vector-gratis/no-mosquito-mientras-nina-durmiendo_2760157.htm